774 489 340 [email protected]

Naše služby

Statuto

Výkon funkce předsedy společenství – varianta 1.

Je možným řešením situace, kdy SVJ není schopno obsadit do svého výboru žádného člena.

V takovém případě je možné, pochopitelně pouze za předpokladu, že SVJ toto zanese do svých stanov, zvolit předsedu společenství, který bude funkci výboru nadále vykonávat sám. Tímto předsedou společenství může být fyzická i právnická osoba, tedy i naše společnost.

Podmínkou naší společnosti při této variantě je, že SVJ současně ustanoví kontrolní orgán z vlastních členů (u SVJ s více než 40 bytovými jednotkami nejméně dvoučlenný), který bude v pravidelných intervalech ověřovat a schvalovat činnost předsedy společenství. Ideálním časovým intervalem pro nás je čtvrtletí. Tuto podmínku pro spolupráci při variantě 2. vyžadujeme, neboť tak předejdeme podezření, že se při své činnosti můžeme nepřiměřeně obohacovat na úkor daného SVJ. Současně se tímto opatřením bráníme možnému střetu zájmů, kdyby s námi nebo se společností s námi spojenou chtělo SVJ uzavřít smlouvu např. o výkonu správy domu nebo vedení účetnictví SVJ.

Odměna je i v tomto případě stanovena jako odměna za výkon funkce a její výši musí schválit shromáždění.

Výkon funkce člena výboru – varianta 2.
Platná pro situaci, kdy ve výboru SVJ není dostatečný počet členů dle platných stanov SVJ a SVJ nemá kandidáta, který by výbor doplnil.

V tomto případě nabízíme službu spočívající v doplnění chybějícího člena výboru naší společností, kterou prakticky bude vykonávat jednatel naší společnosti nebo jednatelem zmocněná osoba.

Podmínkou je, že ve stanovách společnosti nebude žádná překážka, která by zabraňovala funkci člena výboru vykonávat osobě stojící mimo SVJ (tj. není členem SVJ).

Odměna v tomto případě je stanovena jako odměna za výkon funkce a její výši musí schválit shromáždění.

Právní rámec - profesionální předseda SVJ

Výkon funkce výboru obecně upravuje zákon § 1205 a § 159 č. 89/2012 Sb. občanský zákoník s tím, že přesnější definici každý subjekt (SVJ) stanoví ve vlastních stanovách (konkrétně počet členů výboru, jejich pravomoci a omezení, výši nákladů, o kterých může výbor rozhodnout bez dalšího schvalování nejvyšším orgánem SVJ, tj. shromážděním vlastníků, atp.) Pokud je nám známo, v současné době ještě neexistuje žádná judikatura v této oblasti, při rozhodování je tedy možné se opírat pouze o právní názory komerčních advokátů, kteří se danou oblastí zabývají.

Kontaktujte nás

Štefánikova 75/8

602 00 Brno

774 489 340

Napište nám

Souhlas se zpracováním osobních údajů